1. Al Jazeera Headquarter Doha by Veech X Veech


    image-620825

    Photo © Hufton + Crow

    Al Jazeera became one of the industry’s most influential multichannel networks worldwide, reaching more than 310 million viewers in over 100 countries. The network was just awarded Broadcaster of the Year at the prestigious New York Festivals World’s Best TV & Films awards.


    image-620826

    Photo © Hufton + Crow

    Following the launch of the broadcast facilities VXV designed for Al Jazeera Media Network in London’s landmark ‘Shard’ building, VXV were commissioned to design new facilities at the network’s headquarters in Doha. The new Network Studio building and Arabic Newsroom studio were built to commemorate the network’s 20-year anniversary in November 2016.


    image-620827

    Photo © Hufton + Crow

    Al Jazeera Network Studio Building
    Al Jazeera Network Studio Building VXV’s new design was conceived as a landmark structure annexed to Al Jazeera’s pre-existing headquarters. The new development contains 1,650m² of studio space and support areas, with 7,450m2 of landscaped public space to be realized in 2018.


    image-620828

    Photo © Hufton + Crow

    Shaded by a free-standing canopy cantilevering from a 36m lateral structural support, the open-plan design eliminates walls, partitions and columns to provide uninterrupted views through the studios and public areas.


    image-620829

    Photo © Hufton + Crow

    Al Jazeera Network Studio
    Situated at the core of the new building, the 400m² studio features 360º panoramas throughout the studio and exterior walls. The broadcast studio design goes far beyond conventional ‘black box’ sets, making the vistas seen through the glass façade part of the newsroom’s identity.


    image-620830

    Photo © Hufton + Crow

    Polarization filter panels balance the natural light, while integrated LED lighting, imaging technologies, immersive graphics and Augmented Reality add high-definition digital content to the broadcasts. The architecture is responsive, reconfiguring into a range of sets with distinct programme identities. VXV created interior features that reflect the curves and asymmetry of the calligraphy used in the network’s logo, which subtly reinforce the Al Jazeera brand.


    image-620831

    Photo © Hufton + Crow

    Al Jazeera Arabic Newsroom
    This ground-breaking hybrid space comprises a broadcast studio and production workplace galleries that provide egress to other parts of the site. The 1,100m² studio contains three individual sets adjacent to open-plan areas with space for 100 workstations.


    image-620832

    Photo © Hufton + Crow

    The architecture contains 3D immersive graphics and responsive LED surfaces that reconfigure lighting levels and colour tones as new segments are broadcast. Other technologies capture contextual metadata collected during newsgathering and synchronise it with on-screen graphics and video clips integrated into the main 35m video wall installation.


    image-620833

    Photo © Hufton + Crow

    These projects provide a compelling new vision for how architecture, studio design, broadcast media and digital technologies can make production and distribution faster, responsive and more efficient.


    image-620834

    Photo © Hufton + Crow

    Set of the Year Award
    The Al Jazeera Studio 14 in Doha by Veech X Veech won this year’s Set of the Year Award in the “International” category. The Set of the Year Awards, conferred by NewcastStudio, the most important trade platform for the broadcasting industry, honor the best scenic designs in broadcast television. Source by Veech X Veech.


    image-620835

    Photo © Hufton + Crow
    • Location: Doha, Qatar
    • Archiect: Veech X Veech
    • Project Team: Stuart A. Veech, Mascha Veech-Kosmatschof, Thomas Milly, Bernhard Trummer, Miguel Pereira, Mihai Potra
    • Client: Al Jazeera Media Network
    • Year: 2016
    • Project: Al Jazeera Network Studio Building
    • Project Partners: Arup Engineers London/Doha/Abu Dhabi, Borgos Pieper Architects - Barcelona/London, Qatar Design Consortium
    • Building Size: 1650sqm
    • Studio Size: 400sqm
    • Project: Al Jazeera Network Studio
    • Studio Size: 400sqm
    • Project: Al Jazeera Arabic Newsroom
    • Project Partners: MCI/Studio Hamburg
    • Studio Size: 1100sqm
    • Photographs: Hufton + Crow, Courtesy of Veech X Veech

    image-620836

    Photo © Hufton + Crow

    image-620837

    Photo © Hufton + Crow

    image-620838

    Photo © Hufton + Crow

    image-620839

    Photo © Hufton + Crow

    image-620840

    Photo © Hufton + Crow

    image-620841

    Photo © Hufton + Crow

    image-620842

    Photo © Hufton + Crow

    image-620843

    Photo © Hufton + Crow

    image-620844

    Photo © Hufton + Crow

    image-620845

    Photo © Hufton + Crow

    image-620846

    Photo © Hufton + Crow

    image-620847

    Photo © Hufton + Crow

    Al Jazeera Headquarter Doha by Veech X Veech
    Author: Marco Rinaldi
    Source

    Attached Files: